Vlinderstruik stekken

vlinderstruik stek van 6 weken

Een vlinderstruik stekken is gemakkelijk en ook nog eens leuk om te doen. Er is niet veel voor nodig en iedereen kan dit.

Door je eigen vlinderstruiken te vermeerderen, kun je een eindeloze voorraad van deze mooie planten hebben. En het is echt gemakkelijk te doen – neem gewoon een stekje van nieuwe groei en leg het in water of aarde. Na een paar weken zal je nieuwe wortels zien vormen en uiteindelijk nieuwe planten zien uitlopen.

Met zo veel verschillende soorten vlinderstruiken die verkrijgbaar zijn, vind je zeker de perfecte voor je tuin. Voeg wat kleur en schoonheid toe aan je landschap met deze mooie planten.

Lees verder om te ontdekken hoe je vandaag nog kunt beginnen met het vermeerderen van je eigen vlinderstruiken!

Wanneer begin je met een vlinderstruik stekken

Als je begint met het stekken vanaf een bestaande vlinderstruik is het van cruciaal belang dat je je tuingereedschap schoonmaakt voor je begint. Als je een schone schaar hebt, neem je tussen juni en juli een stek uit het nieuwe groeigedeelte. Neem stekken die vier tot zes centimeter lang zijn. Je kunt zoveel stekken nemen als je wilt en twee vliegen in een klap slaan door ondertussen ook de struik te snoeien.

Je kunt ze in water of in aarde vermeerderen – beide methoden zijn gemakkelijk en doeltreffend.

De beste tijd om je stekken te planten is in het late voorjaar of de vroege zomer, als er volop nieuwe groei is. De late zomer en de herfst zijn ook goede tijden om vlinderstruiken te vermeerderen, maar je krijgt misschien niet zo veel planten van stekken die in deze tijd van het jaar genomen zijn.

Hoe een vlinderstruik vermeerderen met stekken

Het weken van de stek in water zal helpen om sneller nieuwe wortels te vormen. Als je in aarde vermeerdert, zorg er dan voor dat je een potgrond gebruikt die goed draineert. Zet de stek in de grond en houd hem vochtig maar niet nat. Na een paar weken zou je nieuwe wortels moeten zien vormen en uiteindelijk zullen nieuwe planten uitlopen.

Snijd de stengel bij het vermeerderen schuin aan de onderkant af

Bij het vermeerderen van een vlinderstruik is het belangrijk dat je een goede stek maakt, zodat de nieuwe plant een sterk wortelstelsel zal hebben. 

Je kunt het succes van je stekken vergroten door diagonaal over de stengel te snijden. Dit zal de stek helpen meer voedingsstoffen op te nemen en de kans op een succesvolle vermeerdering vergroten.

Een vlinderstruik stekken uit zaden

De gemakkelijkste methode om vlinderstruiken te kweken is door zaden te vermeerderen. Je kunt vlinderstruiken uit zaad kweken, maar het vermeerderen van stekken gaat over het algemeen sneller en gemakkelijker. 

Zaden moeten tot vier weken gekoeld worden voor ze geplant worden. Omdat vlinderstruikzaden veel licht nodig hebben om te ontkiemen, hoeven de zaden maar licht met aarde bedekt te worden.

Vlinderstruik stekken door de wortels te splitsen

Vlinderstruik kan ook vermeerderd worden door deling van de wortels. Dit kan in het voorjaar of in de herfst, afhankelijk van waar je woont en je persoonlijke voorkeur. Graaf rijpe vlinderstruiken voorzichtig op en verwijder overtollige grond. Scheid dan de wortels met de hand of gebruik een spade schep om de planten te verdelen. Je kunt ze overplanten in containers of op andere geschikte plaatsen in het landschap zetten.

Hoe verzorg je een nieuwe stek van de vlinderstruik

Nu je ofwel een vlinderstruik uit zaad hebt gekweekt of met succes een stekje hebt vermeerderd, moet je weten hoe je een vlinderstruik moet verzorgen. Bij het planten van een vlinderstruik zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. 

Ten eerste hebben ze volle zon nodig om goed te gedijen. Dat betekent minstens acht uur zonlicht per dag. 

Ze hebben ook een uitstekende drainage nodig. Vlinderstruiken hebben een hekel aan natte voeten en zullen heel snel last krijgen van wortelrot als ze te lang in water zitten. 

Als je ze in de grond plant, moet de kluit iets boven het maaiveld staan. Dit is het tegenovergestelde van wat de meeste tuiniers gewend zijn, maar het laat water van de plant aflopen in plaats van ernaartoe, wat het risico van wortelrot helpt verminderen. 

Mulch bovendien niet, zodat de grond sneller kan uitdrogen, wat weer helpt om de hoeveelheid vocht die rond de plant zit te verminderen.

Vlinderstruik stekken en combineren met andere planten in je tuin

Combineer vlinderstruiken met Verbena bonariensis, ananas salie, paarse salvia, lantana, en asters. Sommige dwergvari√ęteiten van vlinderstruiken kunnen goed in potten gekweekt worden. In koude klimaten moeten deze containers in de winter beschermd worden of naar een warmere garage of schuur gebracht worden.

De Vlinderstruik combineren met bodembedekkers

Vlinderstruiken kunnen als bodembedekker worden gebruikt als ze regelmatig gesnoeid worden, zodat ze niet te hoog worden. Snoeien helpt ook om de planten gezond te houden en stimuleert nieuwe groei. 

Als je een snelgroeiende bodembedekker zoekt, is vlinderstruik een goede keus.

Een vlinderstruik is een gemakkelijk te kweken vaste struik met geurige bloemen. die als laagblijvende bodembedekker op zichzelf kan groeien. Een soort als dwergvlinderstruik is perfect voor container kweek en vormt een mooie aanwinst voor de patio, of voortuin.

Als je ze samen met andere bodembedekkende planten kweekt, hebben ze misschien niet het gewenste effect, omdat een vlinderstruik de bodembedekker snel zou kunnen overwoekeren.

De soorten en kleuren van de vlinderstruik die vermeerderd kunnen worden

Bij het vermeerderen van een vlinderstruik maakt het niet uit welke kleur de plant heeft. Alle soorten vlinderstruiken kunnen gemakkelijk met stekken of zaden worden vermeerderd. Dus als je een bepaalde kleur voor je tuin zoekt, vermeerder je eenvoudig een stek van een plant die de kleur heeft die je verlangt. Je hebt al gauw een overvloed aan nieuwe planten om aan je landschap toe te voegen.

Conclusie

Als je een liefhebber bent van vlinderstruiken, zul je blij zijn te horen dat een vlinderstruik stekken eenvoudig is vanuit zowel een bestaande plant, als uit nieuwe groei. Dit is een geweldige manier om meer planten te krijgen zonder te hoeven wachten tot ze uit zaden zijn gegroeid. 

Om je vlinderstruik te vermeerderen neem je gewoon een stekje van nieuwe groei ( rond de zomermaanden zoals Juli Augustus, en zet je het in water of aarde. Binnen een paar weken zul je nieuwe wortels zien vormen en uiteindelijk nieuwe planten zien uitlopen. 

Geniet van je mooie aanwinst voor je tuin!

Veelgestelde vragen

Vragen rondom een vlinderstruik stekken die eenvoudige antwoorden kennen vind je hieronder. Mocht er nog iets zijn dat je mist, of zie je graag bepaalde informatie terug, laat het ons dan weten met een reactie.

Kan je een vlinderstruik vermeerderen

Ja, het is zelfs heel eenvoudig een vlinderstruik te stekken door stekjes te knippen in juli

Wanneer is de beste tijd om te beginnen met het vermeerderen van vlinderstruik stekken

De beste tijd om deze methode te gebruiken is in het midden van de zomer. Je moet de juiste stek kiezen door erop te letten dat de stengel van je stek gezond is. Het moet ook een nieuwe groei zijn.

Hoe snel groeien de stekken 

wortels moeten binnen drie tot zes weken groeien

Welke kleur vlinderstruik kan je stekken

Elke kleur kan je stekken op dezelfde manier, zowel geel, wit als lila. De vlinderstruik is een makkelijke plant om te vermeerderen

Kan je vlinderstruiken combineren

Je kan vlinderstruiken prima combineren met andere vlinderstruiken, in sommige gevallen echter kan de vlinderstruik insecten aantrekken waar andere bloemen misschien niet tegen kunnen.

Plaats een reactie