Vlinderstruik, buddleja davidii

lila bloesem Vlinderstruik (buddleja davidii)

De vlinderstruik is een gemakkelijk te kweken, weinig onderhoud vergende tuinplant die in elke tuin kleur en leven brengt. Hij wordt ook wel de “vlinderstruik” genoemd vanwege zijn populariteit bij vlinders en andere bestuivers

Als je op zoek bent een nieuwe tuinplant te plaatsen, heb je aan de vlinderstruik een hele goed. Het is een eenvoudig te onderhouden, sterke plant met veel kleur.

Deze struik bloeit in de late zomer en vroege herfst, dus perfect om nog wat last minute kleur te geven voor de winter intreedt. En het beste van alles is dat ze weinig verzorging nodig hebben als ze eenmaal gevestigd zijn – zorg er alleen voor dat je ze niet te veel water geeft!

Je kunt deze mooie planten bijna overal laten groeien – van volle zon tot gedeeltelijke schaduw. Ze zijn droogtetolerant, maar moeten wel regelmatig water krijgen tijdens droge perioden (ongeveer 1 centimeter per week). Eenmaal gevestigd, hoeven ze alleen om de paar jaar gesnoeid te worden als je ze kleiner of meer verdicht wilt hebben. 

Als je graag bijen en vlinders in je tuin aantrekt, dan is de vlinderstruik beslist iets voor jou! Ze bieden voedselbronnen zoals nectar en stuifmeel voor bijen, kolibries, motten, vlinders en meer! Bovendien worden hun zaden gegeten door vogels zoals vinken, die helpen ze verder weg te verspreiden van waar ze oorspronkelijk geplant werden. Wat is er mooier dan een prachtige bloem te hebben die weer leven in je tuin brengt?

Doe jezelf tegoed aan onze informatie en tips over deze populaire struik!

Over de vlinderstruik

De vlinderstruik (buddleja davidii) is een bladverliezende struik die tot 3 meter hoog kan worden. Hij wordt gewaardeerd om zijn trossen geurige, trompetvormige bloemen die in de late zomer en vroege herfst verschijnen. Deze bloesems zijn favoriet bij vlinders en andere bestuivers.

Buddleja davidii is een snelgroeiende, bladverliezende, droogtetolerante struik, inheems in Azië en populair in Nederland. Het is tevens een plant die zich eenvoudig laat stekken, om hem snel te vermeerderen (lees ook: vlinderstruik stekken ).

Vlinderstruiken zijn gemakkelijk te kweken en vergen weinig onderhoud, waardoor ze een populaire keuze zijn voor tuiniers.

Vlinderstruik (buddleja davidii) is de meest voorkomende soort vlinderstruik, en daarmee de meest populaire. Er zijn veel verschillende soorten vlinderstruiken, waarvan de meeste goed en gemakkelijk te kweken en te onderhouden zijn. 

Laagblijvende vlinderstruik soorten

De dwerg vlinderstruik is een perfecte keuze voor tuiniers die een mooie plant willen die niet groot wordt. Deze struik wordt slechts 50 tot 90 cm hoog, waardoor hij de perfecte maat is voor kleinere tuinen of voor wie hem als border wil gebruiken.

Hij bloeit in de nazomer en vroege herfst, net als de grotere soorten, met trossen geurige, trompetvormige bloemen.

Laagblijvende vlinderstruik paars

De dwerg vlinderstruik is gemakkelijk te kweken en vraagt weinig onderhoud. Hij doet het het best in volle zon of gedeeltelijke schaduw en kan droogte verdragen. Hij hoeft alleen om de paar jaar gesnoeid te worden als je hem kleiner of meer verdicht wilt hebben. Als je graag wilde dieren in je tuin aantrekt, dan is de dwerg vlinderstruik beslist iets voor jou!

Hoe groot kan buddleja davidii worden?

Vlinderstruiken kunnen hoogtes bereiken van 50 cm tot 3 meter, waardoor ze een perfecte keuze zijn voor tuiniers die een hoge plant willen die kleur en leven aan hun tuin geeft.  Deze soort geeft sierlijke trosjes bloemen die perfect zijn om aan boeketten of centerpieces toe te voegen.

Hoe breed kan een vlinderstruik worden?

Vlinderstruiken kunnen tot 1,5 meter breed worden, wat betekent dat je bij je keuze van een plaats rekening moet houden met hoe ver je de planten uit elkaar zult zetten. Als je ze als rand in je tuin wilt gebruiken, zorg er dan voor dat de soorten de randen zullen bereiken en het hele jaar door kleur geven.

In welke periode bloeit een vlinderstruik?

Vlinderstruiken geven de hele late zomer en vroege herfst prachtige kleur in de tuin. De bloemen zijn vaak trompetvormig en geurig, en ze voegen een spetterende kleur toe aan elk landschap. Hoewel de bloemen beslist een lust voor het oog zijn, blijven ze maar korte tijd kleurrijk. Zodra de bloemen beginnen te verwelken, kun je ze het beste van de plant verwijderen, zodat hij kan blijven groeien en bloeien. en zijn energie niet verspillen aan dode bloemen!

Vlinderstruik verzorging en onderhoud

De vlinderstruik is een onderhoudsarme plant, maar ze heeft wel de juiste verzorging nodig. Het is essentieel om de grond vochtig te houden tot de wortels tijd gehad hebben om zich te vestigen. Vanwege hun hoogte en groeipatroon hebben vlinderstruiken baat bij staken met tuinpalen of zelfgemaakte structuren. Als ze in bloei staan, zorg dan dat ze minstens 6 uur zon per dag krijgen. Als de bloei aan de randen bruin begint te worden, is dat een teken dat je vlinderstruik niet genoeg water krijgt.

Vlinderstruik uitdunnen

De bloemen op je vlinderstruik bloeien en sterven gedurende de bloeiperiode weer af. Deze uitgebloeide bloemen doen afbreuk aan de schoonheid van je struik. Zodra je merkt dat de bloemen beginnen te verwelken, knip je ze terug door ze dood te knippen.

Als je de uitgebloeide bloemaren terugsnoeit tot aan de volgende bloemknoop op de tak, stimuleert dit je vlinderstruik om weer te bloeien. Omdat vlinderstruiken de hele zomer door bloeien, moet het doodknippen in de loop van de zomer wekelijks gebeuren.

Ze doen het het best als ze geplant worden op plaatsen in de volle zon of gedeeltelijke schaduw die goed draineren. Je kunt ze aan borders toevoegen voor extra kleur en schoonheid!

Snoeien voor meer bloemen

Om je vlinderstruik aan te moedigen meer bloemen te produceren en om de hoogte van je struik te regelen, snoei je de plant hard terug in oate winter tot het vroege voorjaar voordat de nieuwe groei begint. 

Knip met een schone takkenschaar elke tak terug tot een hoogte van 24 centimeter. Deze zware snoei zorgt ervoor dat de plant zich met nieuwe stengels gaat vertakken. Omdat vlinderstruiken vooral op nieuwe stengels bloeien, zul je uiteindelijk meer bloemen hebben dan als je de struik niet snoeit.

Telkens als je in je vlinderstruik snoeit, ontsmet je snoeigereedschap door de messen af te vegen met ethanol of isopropylalcohol. Dit helpt voorkomen dat mogelijke ziekteverwekkers de gezondheid van je plant in gevaar brengen.

Vlinderstruik stekken

Het stekken van een vlinderstruik is ook een fluitje van een cent. We hebben hier een aparte pagina voor gemaakt met alle informatie die je nodig hebt. Zie hiervoor: Vlinderstruik stekken

Beste tijd om een vlinderstruik te planten

Plant vlinderstruiken in het vroege voorjaar of in de herfst. Als je in een heet klimaat midden in de zomer plant, zorg dan voor veel water en zelfs wat schaduw in de namiddag. 

Kun je de vlinderstruik in het voorjaar planten?

Ja, maar het is het beste om te wachten tot het begin van de zomer als elke dreiging van vorst voorbij is. Zo hebben ze ruim de tijd om zich te vestigen en flink te groeien voor de winter toeslaat.

Is een vlinderstruik giftig voor dieren?

Hoewel vlinderstruiken (Buddleja davidii) niet eetbaar zijn, zijn ze niet giftiger dan om het even welke tuinplant. Ze zouden veilig moeten zijn om te planten waar kinderen, honden, katten en andere dieren leven. In feite zijn vlinderstruiken ook bestand tegen herten. Daarnaast leveren ze nectar aan waar kolibries bijen en vlinders zich tegoed aan doen.

Is het een kindveilige struik?

Vlinderstruiken worden niet als giftig beschouwd. Toch is het niet aan te raden kinderen de bladeren of bloemen van een struik te laten inslikken. Ook voor dieren is het niet erg als er per ongeluk aan gegeten zou worden.

Veelgestelde vragen

Natuurlijk zijn er rondom de vlinderstruik ook vragen waar je zo snel mogelijk een antwoord wilt hebben. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet.

Zijn er andere vragen die nog niet beantwoord zijn voor je? laat het dan in een reactie voor ons achter.

Wanneer plant ik een nieuwe vlinderstruik?

Plant vlinderstruiken in het vroege voorjaar of in de herfst. Als je ze in een heet klimaat midden in de zomer plant, zorg dan voor veel water en zelfs wat schaduw in de namiddag.

Wat is de beste plaats om een vlinderstruik te plaatsen?

Kies een zonnige of gedeeltelijk beschaduwde plaats waar de grond goed doorlatend is. Grond die voortdurend nat is, werkt verrotting in de hand. Als een vlinderstruik in tuinaarde van goede kwaliteit geplant wordt, heeft ze zelden meststoffen nodig.

Wat is de bloeiperiode van de vlinderstruik?

De struik begint meestal te bloeien in het begin van de lente tot halverwege de zomer, en zou tot in de herfst moeten blijven bloeien, afhankelijk van het weer. 

Hoe snel groeit een vlinderstruik?

Vlinderstruiken groeien heel snel en kunnen in 1 tot 2 groeiseizoenen volwassen afmetingen bereiken

Kan ik een vlinderstruik eenvoudig stekken

Het stekken van een vlinderstruik is simpel en doe je het best in de zomer of nazomer. Het is een sterke plant die zich makkelijk laat vermeerderen

Plaats een reactie